VI Mistrzostwa Polski w SGK Veto!

Autor: Shonsu Redaktor: Sienio

Dodane: 27-11-2009 16:43 ()


12-13 grudnia 2009 w klubie Paradox Cafe przy ul. Jezierskiego 3/5 w Warszawie odbędą się VI Mistrzostwa Polski w SGK Veto! Oprócz turnieju zaprezentowany zostanie nowy dodatek, czyli "Ogniem i Mieczem".

Program

Sobota 12 grudnia 2009

Rusza sprzedaż dodatku Ogniem i Mieczem – pierwsze boostery będzie można kupić od godziny 10:00!

 

Mistrzostwa Polski

  • Zapisy: 10:30
  • Start: 11:00
  • Format: bez ograniczeń.
  • Sposób rozgrywania turnieju: swiss plus finały.
  • Przewidywany czas – około 6h z przerwą na posiłek.

 

Zakończenie i rozdanie nagród: 17:00-18:00

Sędzia główny: Marszałek Koronny Piotr „Kajakowski” Kajak

Sędziowie liniowi: Maciej „Sqva” Zasowski, Krzysztof „Ksch” Schechtel.

 

Nagroda główna dla Mistrza Polski 2009:

Szabla z grawerunkiem Mistrz Polski Veto! 2009 oraz 2 displaye (48 boosterów) dodatku Ogniem i Mieczem. Wicemistrz Polski otrzyma 12 boosterów dodatku OiM

  • 3 miejsce 8 boosterów
  • 4 miejsce 4 boostery
  • 5-8 miejsce 2 boostery
  • 9-16 – 1 booster.

Poniżej informacja o puli nagród, która cały czas rośnie!

 

Biesiada Sarmacka

Start: 19:00 , a kiedy się skończy tego nie wie nikt...

W programie biesiady: LARP sarmacki, prowadzony przez speca w tej dziedzinie wybitnego. Udział specjalnych gości niewykluczony. Poza tym pod dostatkiem jadła wszelakiego – zup, mięs, zakąsek, wędlin i czego jeszcze dusza zapragnie. Każdy uczestnik ma dwa piwa w cenie wejścia lub, jeśli jest małoletni odpowiednik w innych niealkoholowych trunkach.

Informacja o menu ponizej. 

 

Niedziela

13 grudnia 2009

Turniej premierowy dodatku Ogniem i Mieczem

  • Start: 11:00
  • Format: booster draft – na każdego uczestnika przypada 6 boosterów dodatku. W sześcioosobowych grupach otwiera się po kolei boostery i rozdziela wg kolejności pomiędzy uczestników po jednej karcie. Z nich budujemy talię, którą gramy.
  • Sposób rozgrywania turnieju: swiss plus finały
  • Przewidywany czas: około 5h.

Sędzia główny: Krzysztof „Ksch” Schechtel

Sędzia liniowy: Maciej „Sqva” Zasowski 

 

Konkurs na Sarmatę Pełną Gębą

Podczas trwania całej imprezy odbywać będzie się konkurs na Sarmatę Pełną Gębą!

Uczestnicy będą zdobywać specjalne punkty za: strój i zachowanie sarmackie podczas mistrzostw. Test wiedzy, czynny udział w biesiadzie oraz turnieju niedzielnym dadzą dodatkowe w tej konkurencji punkty. Docenione też zostanie przygotowanie do Mistrzostw – ładnie wykonane spisy talii, nazwy dla nich. Dla najodważniejszych będzie również konkurs na najlepiej odśpiewaną sarmacką pieśń.Zwycięzca całego konkursu otrzyma prawo stworzenia własnej, biesiadnej karty do SGK Veto! oraz stosownie barwny dyplom poświadczający bycie Sarmatą Pełną Gębą!

 

Nagrody

W puli nagród znajdują się:

  • Szabla (patrz wyżej) dla Mistrza Polski 2009
  • ponad 80 boosterów Ogniem i Mieczem (patrz wyżej)
  • 10 kart rarytasów dodatku Ogniem i Mieczem luzem, w tym jeden Specjał!
  • edycja kolekcjonerska gry komputerowej Mount&Blade: Ogniem i Mieczem dla Mistrza Polski 2009,
  • 2 gry komputerowe Mount&Blade: Ogniem i Mieczem,
  • 3 inne gry komputerowe
  • 3 koszulki
  • zestawy figurek Ogniem i Mieczem: historyczna gra strategiczna

a to nie wszystko...  

Sponsorzy nagród:

  • Wydawnictwo Kuźnia Gier
  • Veto
  • Wargamer
  • CDProjekt
  • Fabryka Słów
  • Menu Biesiady Sarmackiej

Deska mięs pieczonych:

  • schab środkowy faszerowany śliwkami
  • karkówka szpikowana czosnkiem
  • szynka pieczona w ziołach
  • sztufada
  • boczek pieczony

Deska pasztetów:

  • pasztet z gęsi
  • pasztet mięsny z grzybami
  • pasztet z warzywami
  • pasztet z zająca

Deska wędlin gospodarskich:

  • salceson biały
  • salceson czarny
  • kiełbasa polska pieczona
  • boczek faszerowany

Do wyboru:

  • Golonka wieprzowa w galarecie
  • Śledź w śmietanie lub po litewsku
  • Boczek ze śliwką
  • Befsztyk tatarski na półmisku
  • Chleb wiejski ze smalcem

Dodatki:

  • sos żurawinowy do mięs
  • sos tatarski
  • chrzan
  • ogórki kiszone
  • śliwka w occie
  • pieczywo
  • masło

Napoje:

  • kompot z owoców suszonych

Sałatki podane na stołach:

  • tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem
  • sałatka śledziowa z ziemniakami
  • sałatka fasolowa z boczkiem pieczonym
  • kresowa sałatka z jurnym kogutem

Zagrycha ciepła i zlepieńce (do wyboru 1 zestaw):

  • domowe pierogi na trzy sposoby przyrządzone: ruskie, z kapustą i grzybami oraz z mięsem w towarzystwie okrasy
  • cepeliny owijane boczkiem
  • bigos staropolski

W trakcie turniejów do wyboru:

  • żur polski na wędzonce z jajkiem i białą kiełbasą
  • bulion lub barszcz czerwony z kołdunami
  • grochówka ze świniną
  • szlachetna grzybowa z łazankami
  • solianka z czterech mięs uwarzona, w asyście czarnej oliwki i ogórka kiszonego

Komentarze do starszych artykułów tymczasowo niedostępne...