Nowości wydawnictwa Zysk i Spółka
Dodane: 11-03-2019 20:58 ()
Nowy tydzień marca otwiera "Wielka gra" Petera Hopkirka. Przez całe niemal stulecie dwa najpotężniejsze mocarstwa ówczesnego świata - wiktoriańska Wielka Brytania i carska Rosja - prowadziły niewypowiedzianą wojnę na odludnych szlakach i pustkowiach Azji Środkowej. Biorący w niej udział ludzie nazywali tę kampanię Wielką Grą.
"Śniadanie mistrzów" jest trzecim tytułem Kurta Vonneguta, który wznowiliśmy w nowej szacie graficznej. Krytyka amerykanśkości, zakłamania, pychy i fałszywej dumy, czyli wszystko to, co w Vonnegucie najlepsze.
Nowe wydanie "Żywienia w sporcie", uwzględniające najnowsze raporty medyczne, zapewne nadal będzie cieszyło się dużym zainteresowaniem coraz większej rzeszy osób aktywnie spędzających czas.
Peter Hopkirk
Okładka: twarda z obwolutą
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Wydanie: wyd. 1 w tej edycji
ISBN: 978-83-8116-592-1
Sugerowana cena det.: 59,90 zł
Przez całe niemal stulecie dwa najpotężniejsze mocarstwa ówczesnego świata - wiktoriańska Wielka Brytania i carska Rosja - prowadziły niewypowiedzianą wojnę na odludnych szlakach i pustkowiach Azji Środkowej. Biorący w niej udział ludzie nazywali tę kampanię Wielką Grą.
To nietypowe opracowanie ukazuje dynamiczną historię Wielkiej Gry przez pryzmat losów młodych oficerów - zarówno brytyjskich jak i rosyjskich - którzy ryzykowali życie, biorąc udział w tej rozgrywce. Przebrani za świątobliwych pielgrzymów albo tubylczych handlarzy koni, nanosili na mapę tajne szlaki, zbierali informacje wywiadowcze i próbowali zawiązywać sojusze z możnymi chanami. Niektórzy nigdy z tych wypraw nie wrócili. Reperkusje Wielkiej Gry do dzisiaj wstrząsają Azją Środkową.
„Świetnie napisana, choć z prawdziwie naukowym obiektywizmem. Trzymająca w napięciu barwna opowieść wojenno-przygodowa”.
„Financial Times”
********
Kurt Vonnegut
Okładka: twarda z obwolutą
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Wydanie: wyd. 1 w tej edycji
ISBN: 978-83-8116-581-5
Sugerowana cena det.: 45,00 zł
Ostra i wciąż aktualna w satyra amerykańskiego stylu życia
W Śniadaniu mistrzów Vonnegut w typowy dla siebie sposób obnaża bolączki współczesnego świata – dehumanizację jednostki w społeczeństwie, którym rządzi technologia, spustoszenie środowiska naturalnego i ustawiczne wojny.
Dwayne Hoover, bogaty sprzedawca samochodów, nagle dochodzi do wniosku, że wszyscy ludzie są maszynami. Kilgore Trout, nikomu nieznany autor powieści fantastycznonaukowych, sądzi, że życie ma już za sobą. Spotkanie tych dwóch samotnych ludzi na szybko umierającej planecie to doskonały pretekst do przedstawienia – z niepozbawioną humoru ironią – świata, w którym żyjemy.
„Cudowna powieść… Vonnegut pokazuje wszystkie bolączki Ameryki…”
„The New York Times”
********
Anita Bean
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
ISBN: 978-83-8116-564-8
Sugerowana cena det.: 69,90 zł
Najpopularniejszy poradnik na temat żywienia w sporcie
Nowe wydanie Żywienia w sporcie, uwzględniające najnowsze raporty medyczne, to publikacja, która jest równocześnie wyczerpującym podręcznikiem praktycznym i kompendium wiedzy teoretycznej, a co ważne, przekazuje cenne informacje w sposób interesujący i przystępny dla wszystkich.
Książka ta, napisana przez jedną z czołowych brytyjskich specjalistek od spraw żywienia w sporcie, doskonale przysłuży się zarówno amatorowi aktywnego trybu życia, jak i zawodnikom pragnącym osiągać lepsze wyniki w swoich dyscyplinach. Obecne wydanie autorka wzbogaca o wyniki najnowszych, nierzadko nowatorskich badań związanych ze zdrowiem i wydolnością sportową, nie pozostawiając bez odpowiedzi żadnych pytań czy wątpliwości.
Można tu znaleźć praktyczne wskazówki w następujących kwestiach: jak zwiększyć wytrzymałość, siłę i wydolność organizmu, jak obliczyć zapotrzebowanie organizmu na kalorie, węglowodany oraz białka, jak poprawić sylwetkę ile płynów wypijać i jak skutecznie nawodnić organizm.
„Nowe wydanie bestsellerowej książki Żywienie w sporcie jest najbardziej kompetentnym podręcznikiem z tego zakresu na świecie”.
Prof. dr hab. Łucja Pilaczyńska-Szcześniak
comments powered by Disqus