Szczypta dobrego smaku
Dodane: 15-09-2007 11:50 ()
{obrazek http://msl.org.pl/public/gfx/db/000457t.jpg}"Kuchnia i kultura kulinarna to wartości formujące tradycję, stanowiące łącznik między przeszłością a teraźniejszością. Jednocześnie miejsce eksperymentów, kontestowania stereotypów, kwestionowania nawyków i przyzwyczajeń. To również przedmiot zainteresowania i działań współczesnych artystów." - czytamy na stronie Muzeum Sztuki w Łodzi.
Wystawa połączy sztukę, rzemiosło artystyczne, współczesny design i film. Będziemy mogli podziwiać XIX-wieczne zastawy stołowe oraz nowoczesne przybory kuchenne zaprojektowane przez światowej sławy designerów. Obok rzemiosła artystycznego prezentowane będą również dzieła współczesnych artystów (m. in. Daniela Spoerriego i Antoniego Starczewskiego) i wyświetlane filmy z "kuchnią w tle" (np. Gosford Park, reż. Robert Altman, Wielkie żarcie, reż. Marco Ferreri)
Otwarcie wystawy będzie miało miejsce 18. września o godzinie 18.00.
Źródło: Muzeum Sztuki w Łodzi
Komentarze do starszych artykułów tymczasowo niedostępne...