Szczypta dobrego smaku

Autor: Słowik Redaktor: Słowik

Dodane: 15-09-2007 11:50 ()


{obrazek http://msl.org.pl/public/gfx/db/000457t.jpg}"Kuchnia i kultura kulinarna to wartości formujące tradycję, stanowiące łącznik między przeszłością a teraźniejszością. Jednocześnie miejsce eksperymentów, kontestowania stereotypów, kwestionowania nawyków i przyzwyczajeń. To również przedmiot zainteresowania i działań współczesnych artystów." - czytamy na stronie Muzeum Sztuki w Łodzi.

Wystawa połączy sztukę, rzemiosło artystyczne, współczesny design i film. Będziemy mogli podziwiać XIX-wieczne zastawy stołowe oraz nowoczesne przybory kuchenne zaprojektowane przez światowej sławy designerów. Obok rzemiosła artystycznego prezentowane będą również dzieła współczesnych artystów (m. in. Daniela Spoerriego i Antoniego Starczewskiego) i wyświetlane filmy z "kuchnią w tle" (np. Gosford Park, reż. Robert Altman, Wielkie żarcie, reż. Marco Ferreri)

Otwarcie wystawy będzie miało miejsce 18. września o godzinie 18.00.

Źródło: Muzeum Sztuki w Łodzi

 

 


Komentarze do starszych artykułów tymczasowo niedostępne...