Kącik kulinarny Jakuba W.
Dodane: 31-07-2007 13:27 ()
W ramach Dni Jakuba Wędrowycza odbył się koń-kurs na najlepszy przepis w wędrowyczowskim stylu. Zapraszamy do lektury!
"Bardakowe uszka w sosie własnym"
(przepis wyróżniony przez Andrzeja Pilipiuka)
Składniki:
- 3 średniej wielkości bardakowe uszy
- zawartość żołądka średniej wielkości Bardaka (najlepiej po kolacji)
- manierka samogonu
- sos majonezowy
Przygotowanie:
Udupić średniej wielkości Bardaka pordzewioną motyką. Do sagana wrzucamy uszy, dodajemy treści z żołądka, zalewamy bimbrem i podpalamy. Po ugaszeniu zalewamy sosem majonezowym i doprawiamy majerankiem. Podajemy schłodzone w salaterkach.
"Mazi"
(przepis wyróżniony przez Andrzeja Pilipiuka)
Przygotowanie:
Bierzemy średnio wyrośniętego krecika (najlepiej "produkcji" czechosłowackiej), delikatnie umieszczamy go w mikserze, dodajemy dla smaku odrobinę marchwi, czosnku oraz jeden średni liść łopianu. Zamykamy pokrywę i włączamy mikser. Czekamy z utęsknieniem i po chwili cieszymy się pysznym koktailem. Podawać na zimno. Można ozdobić taką małą kapitalistyczną parasolką.
Paweł
(przepis wyróżniony przez Andrzeja Pilipiuka)
Składniki:
- 1 litr samogonu
- 1 pies
- 16 "Pereł"
- czosnek
- cebula
Przygotowanie:
Przepis dostępny (jak na razie) tylko w oryginale.
Czesi
"Danie na darmowy piknik dla sąsiedniej wsi"
Składniki:
- 1 zamrożony konwentowicz zabity na zeszłych dniach fantastyki
- 3 piwa Reds, ciepłe i odgazowane
- 1 niewielkie dziecko z sąsiedniej wsi (te rozwydrzone lepiej się marynują)
- galon denaturatu
- karton "popularnych"
- linka hamulcowa
Przygotowanie:
Konwentowicza obrać i starannie wydrążyć. Dziecko zamarynować w papierosowo-denaturatowej marynacie. Wszystkie składniki zmielić na farsz. Nadziać konwentowicza, obwiązać linką jak smyczką. Zaprosić sąsiednią wieś.
Beata
Przygotowanie:
Łapiemy na przydrożnej łące owcę. Następnie ruchem okrężnym ręki zagarniamy owcę na, z góry przygotowaną minę. Po nieskomplikowanym wybuchu przyozdabiamy puree wcześniej wydłubanymi oczyma.
Kessell
"Kotleciki wojsławickie"
Składniki:
- 1 kg końskich pączków
- garstka bułki tartej
- 2 garście trawy
- przyprawy
Przygotowanie:
Wrzucasz wszystko do jednej miski, mieszasz, przyprawiasz, formujesz kotleciki, obsmażasz na tłuszczyku z wyrośniętego psa. Ozdabiasz trawką. Podawać z pieczywem i schłodzonym bimbrem.
Łukasz
Przygotowanie:
Przepis jest prosty. Uprzednio złapaną żywą wiewiórkę podrzucamy pod pędzącą ciężarówkę. Pozostałości zeskrobujemy, wrzucamy na patelnię i dodajemy przyprawy.
Wielki K
Przygotowanie:
1. Czekamy na świniobicie u sąsiada.
2. "Pożyczamy" od niego te kawałki, które nadają się na galaretę.
3. Przyzywamy Cthulhu.
4. Przeżyć punkt 3.
5. Kroimy przedwiecznego na małe kawałki.
6. Rozkładamy w naczyniu.
7. Zalewamy galaretą.
8. Czekamy.
9. Bon Appetit
"Wilma"
Zobacz także:
Komentarze do starszych artykułów tymczasowo niedostępne...