"Menu" i "Tradycje kulinarne Japonii"

Autor: Hanami Redaktor: Motyl

Dodane: 19-03-2009 21:33 ()


HOarT Studio, sushi TEKEDA oraz Hanami zapraszają 16 kwietnia 2009 o godz. 19.00 na wieczór z kuchnią japońską.

W programie otwarcie wystawy "Menu" Agaty Leszczyńskiej, spotkanie z książką "Tradycje kulinarne Japonii" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek oraz degustacja sushi, a wszystko w klimacie japońskiego baru.

Na wystawie "Menu", którą oglądać będzie można do 30 czerwca br., zaprezentowana zostanie część z cyklu malarskiego Agaty Leszczyńskiej pod tym samym tytułem oraz designerskie projekty desek do krojenia.

Za równo na obrazach, jak i na akcesoriach kuchennych, utrwaliła artystka wizerunki produktów spożywczych - kawałki ryb i mięsa. Wyjęte z rzeczywistości, wyeksponowane na abstrakcyjnych tłach urastają one do miana obiektów sakralnych. Epatują swoją mięsistością i chwilową świeżością. Stają się artystycznym komentarzem otaczającej nas konsumpcyjnej rzeczywistości. Nawiązują i wyśmiewają wszechobecne w miejskiej przestrzeni, nieudolne, supermarketowe reklamy.

"Tradycje kulinarne Japonii" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to książka poświęcona historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.


Komentarze do starszych artykułów tymczasowo niedostępne...